Hermaion Livestream donderdag 3 september

Op donderdag 3 september van 15.00 uur tot 17.00 uur zal er in het kader van de Week van de Klassieken een Hermaion Livestream zijn vanuit het Rijksmuseum van Oudheden met twee lezingen. Deze lezingen betreffen twee van onze recente uitgaven Verhalen uit de Odyssee en Roma.

Klik hier om u aan te melden. 

LEZINGEN:

Omslag Verhalen uit de OdysseeIN HET SPOOR VAN ODYSSEUS?
(door Reinoutje Artz en Annet van den Bergh)

Verhalen uit de Odyssee is een nieuwe uitgave voor het vak GTC. Het boek bevat zeven episoden uit de Odyssee van Homerus. Hierin wordt een aantal van de avonturen verteld die Odysseus heeft meegemaakt op zijn tocht van Troje naar huis.
De auteurs Reinoutje Artz en Annet van den Bergh geven een overzicht van de verschillende onderwerpen die in het boek aan bod komen, zoals de geschiedenis van het houten paard, Lineair B en vaasschilderkunst. Vervolgens gaan ze onder de titel In het spoor van Odysseus? nader in op een discussie die al sinds de Oudheid wordt gevoerd: wat is de route geweest van Odysseus op zijn tocht van Troje naar Ithaca?

ROMA 
(door Ton Jansen en Fanny Struyk)

Roma is een boek voor het vak LTC. Cultuur en taal worden geïntegreerd aangeboden, met veel teksten en veel illustraties. De hoeveelheid teksten is ruim voldoende om (een gedeelte van) het lectuurpensum voor de vijfde klas samen te stellen, maar het boek is zeker ook geschikt ter voorbereiding van een Romereis. Er zijn verhalen van Livius, brieven van Cicero, Seneca en Plinius, gedichten van Martialis, maar ook fragmenten van minder courante auteurs als Ennius, Seneca Pater, Ammianus Marcellinus, Lactantius en Augustinus. Alle teksten staan in direct verband met de stad Rome. In een apart hoofdstuk worden alle belangrijke antieke monumenten besproken, vergezeld van een of meer Latijnse teksten die iets over het monument vertellen.
Tijdens de livestream zal Ton Jansen een algemeen overzicht geven van wat het boek te bieden heeft. Fanny Struyk bespreekt de triomfbogen van Septimius Severus en Constantijn.

Klik hier om u aan te melden. 

 


3-13 september 2020