Zoals de ouden zongen

ISBN: 90-5027-074-3
  • Omschrijving
  • Specificaties
  • De auteurs

Zoals de Ouden zongen
Over de receptie van de klassieken in de Europese literateruur

Zoals de Ouden zongen is een bundel artikelen over de receptie van de klassieken in de Europese literatuur. Door de eeuwen heen hebben talloze schrijvers zich onweerstaanbaar aangetrokken gevoeld tot de klassieken. Tegelijkertijd was men zich evenwel terdege bewust van de afgrond die gaapte tussen het heden en de Oudheid en besefte men dat men nooit zo zou kunnen zingen als de Ouden.

Deze spanning tussen het eigene en het andere heeft enorme creatieve krachten losgemaakt, waaruit vanaf de late Middeleeuwen tot op heden in alle Europese literaturen talrijke meesterwerken zijn voortgekomen.

Zoals de Ouden zongen behandelt vooral schrijvers die in het klassieke ‘Nachleben’ een centrale rol spelen. De behandelde onderwerpen bestrijken tezamen de periode van de vroege Renaissance tot de late 20e eeuw, en betreffen de Engelse, de Franse, de Italiaanse, de Neolatijnse en de Nederlandse letterkunde. De bijdragen zijn voorzien van inleidingen over de antieke auteur in kwestie, over belangrijke literatuurhistorische stromingen (humanisme, romantiek, modernisme etc.), en van de relevante cultuurhistorische context. Elk artikel wordt afgesloten met een (beredeneerde) bibliografie. Zoals de Ouden zongen mag in geen schoolbibliotheek ontbreken.

De medewerkers aan deze bundel zijn: Karl Enenkel (Cicero), Paul van Heck (Livius), Paul J. Smith (Lucianus), C.M.J. Sicking (Homerus), Peter Liebregts (Homerus), Rudi van der Paardt (Vergilius), Mieke Koenen (Vergilius).

Gebruikersexemplaar

Exemplaar bestemd voor de leerling.

Docentenexemplaar

Gebruikersexemplaar tegen docentenprijs.
Zie leveringsvoorwaarden.

Docentenhandleiding

Handleiding uitsluitend beschikbaar voor de docent.

Zoals de Ouden zongen
Over de receptie van de klassieken in de Europese literateruur

Redactie:
Karl Enenkel
Paul van Heck
Rudi van der Paardt

Formaat: 22,8 x 19,0 cm
Omvang: 192 pagina’s
Bindwijze: gebrocheerd
Illustr.: 19 in zwart/wit
Tweede druk 2004
ISBN 90-5027-074-3
Prijs €  17,95

Rudi van der Paardt

Paul van Heck

Karl Enenkel