Electra (CE 2017)

ISBN: 978-90-5027-243-8
  • Omschrijving
  • Specificaties
  • De auteurs

Electra
Een tragedie van Euripides

De eindexamenbundel CE Grieks 2017 heeft als titel Electra. Een tragedie van Euripides. Het verhaal van Electra heeft door de eeuwen heen talrijke dichters en schrijvers geïnspireerd. In de vele verschillende versies die van het verhaal bestaan, is het karakter van Electra op uiteenlopende wijzen vormgegeven. Ze wordt altijd geportretteerd als onverzoenlijk en vastberaden in haar voornemen de dood van haar vader te wreken. Maar in de ene versie heeft ze ook nog een gevoelige en zachte kant, in een andere is haar wraakzucht allesoverheersend, zoals bij de Electra van Euripides.  Toch is er ook een andere kant aan het personage Electra, waar we slechts af en toe een glimp van opvangen. ‘Geen enkele god slaat acht op de stem van het wanhopige kind of de vroegere offers van vader’, zegt ze in de parodos, waarmee ze ons een inkijkje geeft in een emotie die ook bijdraagt aan haar extreme gedrag: het verdriet van een verwaarloosd kind na het verlies van haar aanbeden vader.

Het reeds bekende auteursteam Reinoutje Artz, Annet van den Bergh en Irene de Jong heeft dit jaar weer gezorgd voor een mooie complete bundel. Ze bieden hulp waar dat noodzakelijk is, maar dagen de leerling vooral uit om zelf te ontdekken en oplossingen te bedenken.

Naast de Griekse en vertaalde teksten bevat het boek hoofdstukken waarin genre en cultuurhistorische achtergronden uitvoerig worden behandeld. Voor de afwisseling zijn verspreid door het boek korte, informatieve teksten ingelast over uiteenlopende onderwerpen die niet tot de voorgeschreven stof behoren, maar bedoeld zijn als extra informatie voor de geïnteresseerde lezer.

De uitgave van onze eindexamenboeken in één band wordt wegens succes herhaald. We horen regelmatig dat leerlingen erg blij zijn met het uitneembare katern dat achterin het boek zit, met daarin nogmaals de Griekse teksten, maar dan met een grotere regelafstand. Ze kunnen het katern naast de vertaalhulp leggen en hun vertalingen en aantekeningen tussen de regels noteren.

Gebruikersexemplaar

Exemplaar bestemd voor de leerling.

Docentenexemplaar

Gebruikersexemplaar tegen docentenprijs.
Zie leveringsvoorwaarden.

Docentenhandleiding

Handleiding uitsluitend beschikbaar voor de docent.

Electra
Een tragedie van Euripides

Formaat: 17 x 24
Bindwijze: gebonden
Omvang: 228 pagina’s
Illustraties: 50 in kleur
Eerste druk 2016
ISBN 978-90-5027-243-8
Prijs € 21,00 (één boek met uitneembaar katern)

Docentenhandleiding
Formaat: 17 x 24
Bindwijze: geniet
Omvang: 68 pagina’s
Eerste druk 2016
ISBN 978-90-5027-244-5
Prijs € 15,50

Losse katern
Het katern is apart te bestellen bij de uitgever.
Zo kunt u een volgend jaar opnieuw profiteren van deze opzet.
Prijs € 10 (per set van 5 stuks)

Irene de Jong

Prof. dr. Irene de Jong

Annet van den Bergh

Mw. drs. A.C. van den Bergh

Reinoutje Artz

Mw. drs. Reinoutje L. Artz