Bewerking Aeschylus’ Oresteia

Aeschylus' Oresteia

Nieuw binnen de serie Griekse Taal en Cultuur is de uitgave Aeschylus’ Oresteia. Aeschylus’ Oresteia is een toneelbewerking van Thijs Launspach en Linde van Tienen. Voor deze bewerking – die voorjaar 2016 al eens werd gespeeld door het Schooltoneel van het Stedelijk Gymnasium Haarlem – is het klassieke verhaal van Orestes in een nieuw jasje gestoken. Het stuk is grondig bewerkt en de auteurs zijn erin geslaagd de tekst korter, simpeler en leesbaarder te maken, zónder daarbij de strekking van de tekst geweld aan te doen. Het boekje is geïllustreerd met tekeningen van Micky Dirkzwager, oud-leerling van het Stedelijk Gymnasium Haarlem.

TOEPASSING 

De schrijvers hebben deze klassieke tragedie van Aeschylus in eerste instantie bewerkt voor scholieren. Je kunt de tekst gebruiken om op school op te voeren, maar dankzij het inleidende hoofdstuk over de achtergrond van de Oresteia en het Griekse theater is het boekje ook is zeer geschikt om een klas kennis te laten maken met het Griekse theater en het klassieke verhaal van deze koningsfamilie. Bijvoorbeeld in het kader van Grieks, KCV of als voorbereiding op een Griekenlandreis. 

SAMENVATTING VAN DE ORESTEIA

Na tien jaar oorlog is Troje overwonnen en zal koning Agamemnon eindelijk terugkomen naar Mycene. In die tien jaar werd de stad bestuurd door koningin Clytaemnestra, samen met haar vrijer Aegisthus. Zodra Agamemnon samen met Cassandra (die in de oorlog zijn slavin is geworden) zijn huis betreedt, wordt hij vermoord door Clytaemnestra, uit wraak voor de dood van hun dochter Iphigeneia.

Acht jaar later komt Orestes, de zoon van Agamemnon en Clytaemnestra, terug in Mycene. Daar ontmoet hij buiten de stad zijn zus Electra. Hij vertelt haar dat hij van de god Apollo de opdracht heeft gekregen om zijn moeder te straffen voor de moord op zijn vader. Door een list weet Orestes het paleis binnen te komen. Daar vermoordt hij eerst Aegisthus en vervolgens zijn moeder Clytaemnestra.

Na de moord op zijn moeder wordt Orestes achtervolgd door de Wraakgodinnen. Zij zijn woedend omdat Orestes zijn moeder heeft vermoord. Orestes vlucht eerst naar het orakel van Delphi en vervolgens naar Athene. In Athene grijpt de godin Pallas Athene in. Ze stelt een jury van burgers aan om recht te spreken over de zaak. Die spreken zich uit over de vraag: is Orestes een held omdat hij zijn vader heeft gewroken, of een schurk omdat hij zijn moeder heeft vermoord?

Bestellen