Bacchae (CE 2021)

ISBN: 978-90-5027-272-8
  • Omschrijving
  • Specificaties
  • De auteurs

Beste eindexamenkandidaten Grieks,

Hieronder vinden jullie de tekstanalyses van de examenstof voor het CE Grieks 2021, Euripides’ Bacchae. Het zijn diverse powerpointbestanden die je eenvoudig kunt downloaden door op het bestand te klikken. We hopen dat het je helpt bij de voorbereiding op het examen. Veel succes!

0 bacchae, proloog
1 bacchae, eerste epeisodion
2 bacchae, tweede epeisodion
3 bacchae, derde epeisodion
5 bacchae, vijfde epeisodion
6 bacchae, exodus

 

CORRECTIES
Ondanks alle zorgvuldigheid waarmee het boek is samengesteld, zijn er een paar foutjes ingeslopen waar we u op willen wijzen in het document Correcties.

BACCHAE

De eindexamenbundel Grieks 2021 heeft als titel Bacchae. Een tragedie van Euripides. Het verhaal speelt in Thebe waar de god Dionysus, zoon van Zeus en de Thebaanse prinses Semele, vermomd als een oosterse vreemdeling de stad binnenkomt. Het doel van zijn komst is in zijn geboortestad de Dionysusdienst te introduceren. Maar Agaue, de moeder van Pentheus, de koning van de stad, beweert dat Dionysus niet een zoon van Zeus is en ontkent daarmee dat hij een god is. Als straf laat Dionysus alle vrouwen uit Thebe in een extatische roes de bergen in trekken. Pentheus gaat de vrouwen bespioneren. Maar hij wordt ontdekt en onder leiding van zijn in extase verkerende moeder aan stukken gescheurd. Met zijn hoofd op een staak keert ze triomfantelijk naar de stad terug, waar ze tot bezinning komt en zich bewust wordt van het tragische gebeuren dat hen is overkomen.

Bacchae bevat naast de voorgeschreven Griekse en vertaalde teksten van deze tragedie diverse hoofdstukken waarin het genre en de (cultuur)historische achtergronden uitvoerig worden behandeld. Het tekstboek biedt vijf vertaalopgaven en ook in de Docentenhandleiding zijn extra vertaalopgaven opgenomen bedoeld om te oefenen voor het Centraal Examen.

Dit jaar is het bekende auteursteam van Reinoutje Artz, Annet van den Bergh (docenten Klassieke talen) en Irene de Jong (hoogleraar Klassiek Griekse taal- en letterkunde aan de UvA) aangevuld met Stans Jeurissen. Stans is een ervaren docente Klassieke talen en was jarenlang wetenschappelijk medewerker bij het Cito als coördinator van de eindexamens Grieks en Latijn. We zijn heel blij dat zij deze expertise nu kan aanwenden bij het vervaardigen van onze eindexamenbundel Grieks.

Aanvullend materiaal

Vanzelfsprekend kunnen de gebruikers van onze uitgaven dit jaar weer profiteren van het uitgebreide digitale pakket, met de powerpoints met tekstanalyse, basiswoorden, pensumteksten en docentenhandleiding. Het digitale pakket kunt u hier aanvragen. Verder hebben we de bundel natuurlijk voorzien van het handige katern, met dubbele regelafstand, waarin de leerlingen hun aantekeningen kwijt kunnen. De uitgave heeft tevens een literatuurlijst die u kunt raadplegen bij het voorbereiden van uw lessen.

Gebruikersexemplaar

Exemplaar bestemd voor de leerling.

Docentenexemplaar

Gebruikersexemplaar tegen docentenprijs.
Zie leveringsvoorwaarden.

Docentenhandleiding

Handleiding uitsluitend beschikbaar voor de docent.

Bacchae
Een tragedie van Euripides

Formaat: 17 x 24
Bindwijze: gebonden
Omvang: 242 pagina’s
Eerste druk 2020
ISBN 978-90-5027-272-8
Prijs € 22,00 (één boek met uitneembaar katern)

Docentenhandleiding
Formaat: 17 x 24
Bindwijze: geniet
Omvang: 66 pagina’s
Eerste druk 2019
ISBN 978-90-5027-273-5
Prijs € 16,95

Losse katern
Het katern is apart te bestellen bij de uitgever.
Prijs € 10 (per set van 5 stuks)

Stans Jeurissen

Irene de Jong

Prof. dr. Irene de Jong

Annet van den Bergh

Mw. drs. A.C. van den Bergh

Reinoutje Artz

Mw. drs. Reinoutje L. Artz