Pro Sexto Roscio Amerino (CE 2021)

ISBN: 978-90-5027-270-4
omslag van Pro Sexto Roscio Amerino
  • Omschrijving
  • Specificaties
  • De auteurs

De Pro Sexto Roscio Amerino is Cicero’s eerste pleidooi als strafpleiter. Hij verdedigt Sextus Roscius die ervan beschuldigd wordt zijn vader vermoord te hebben. Geen enkele andere strafpleiter durft zijn vingers te branden aan deze zaak, omdat de aanklagers gesteund worden door een vertrouweling van de machtige dictator Sulla. Maar de jonge, onervaren Cicero houdt een briljant pleidooi, waarin hij de zaken op geraffineerde wijze weet om te draaien: niet Sextus Roscius had een motief voor de moord, maar zijn aanklagers. Hij wint zijn zaak en Roscius wordt vrijgesproken.

Pro Sexto Roscio Amerino is een spannende, maar niet eenvoudige tekst. Het proces speelt zich af in een politiek zeer gecompliceerde situatie. In de inleidende hoofdstukken van de bundel, maar ook in de aantekeningen en in de vragen wordt hieraan veel aandacht besteed. De vertaalhulp biedt uitvoerige grammaticale en inhoudelijke uitleg: noodzakelijk bij een moeilijke tekst als deze. Anderzijds hebben de auteurs geprobeerd niet al het gras voor de voeten van de leerlingen weg te maaien en hen te stimuleren een actieve rol te spelen in het vertaalproces. De vragen zijn gericht op tekstbegrip, inzicht in de stijl van Cicero en het verband met de historische context.

De auteurs van Pro Sexto Roscio Amerino behoeven geen introductie. Ton Jansen en Fanny Struyk hebben al jarenlang ervaring met het schrijven van onze succesvolle eindexamenbundels Latijn. Dit jaar heeft Vincent Hunink de ‘teksten in vertaling’ voor zijn rekening genomen. Hij heeft gezorgd voor aantrekkelijke, vlot te lezen teksten bestemd voor een jong publiek.

Aanvullend materiaal

Vanzelfsprekend kunnen de gebruikers van onze uitgaven dit jaar weer profiteren van het uitgebreide digitale pakket, met de powerpoints met tekstanalyse, basiswoorden, pensumteksten en docentenhandleiding. Het digitale pakket kunt u hier aanvragen. Verder hebben we de bundel natuurlijk voorzien van het handige katern, met dubbele regelafstand, waarin de leerlingen hun aantekeningen kwijt kunnen. De uitgave heeft tevens een literatuurlijst die u kunt raadplegen bij het voorbereiden van uw lessen.

Cicero op de Hermaion Studiemiddag

Wilt u meer weten over de achtergrond van de Pro Sexto Roscio Amerino? Kom dan naar onze Studiemiddag op donderdag 26 maart in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Olga Tellegen-Couperus (Universiteit Tilburg, Romeins recht) laat tijdens een lezing zien hoe tijdens de dictatuur van Sulla het recht niet meer goed werkte en Cicero alleen nog kon proberen om Roscius met retorische middelen het leven te redden. Met succes.

Het complete programma van de Studiemiddag vindt u hier.

Gebruikersexemplaar

Exemplaar bestemd voor de leerling.

Docentenexemplaar

Gebruikersexemplaar tegen docentenprijs.
Zie leveringsvoorwaarden.

Docentenhandleiding

Handleiding uitsluitend beschikbaar voor de docent.

Pro Sexto Roscio Amerino
Cicero’s debuut als strafpleiter

Formaat: 17 x 24
Bindwijze: gebonden
Omvang: 222 pagina’s
Eerste druk 2020
ISBN 978-90-5027-270-4
Prijs € 22,00 (één boek met uitneembaar katern)

Docentenhandleiding
Formaat: 17 x 24
Bindwijze: geniet
Omvang: 76 pagina’s
Eerste druk 2019
ISBN 978-90-5027-271-1
Prijs € 16,95

Losse katern
Het katern is apart te bestellen bij de uitgever.
Zo kunt u een volgend jaar opnieuw profiteren van deze opzet.
Prijs € 10 (per set van 5 stuks)

Vincent Hunink

Ton Jansen

Fanny Struyk