Weg met oorlog! (LTC)

ISBN: 978-90-5027-261-2
omslag weg met oorlog!
  • Omschrijving
  • Specificaties
  • De auteur

Recensie in Kleio – Tijdschrift oude talen en antieke cultuur

Recensie in VCNbulletin nr. 177

Een klein voorbeeld uit het boek vindt u hier: Querela Pacis

Weg met oorlog!

Het onstuitbare pacifisme van Erasmus

In dit deeltje in de serie uitgaven voor het vak LTC staat Erasmus’ pacifisme centraal. Een bloemlezing uit de Colloquia, de Adagia en de Querela Pacis bevat een keur aan gloedvolle passages in het Latijn, in vertaling en in parafrase, waarin Erasmus’ aansprekende ideeën over oorlog en vrede volop tot hun recht komen. De Latijnse teksten zijn voorzien van aantekeningen en begripsvragen waarin vaak nog meer van Erasmus’ gedachtegoed aan bod komt.

De bloemlezing is geïllustreerd met kunstwerken uit Erasmus’ tijd en ingebed in informatie over de wereld waarin Erasmus leefde. De inleiding over paus Julius II biedt een handige introductie voor leerlingen die naar Rome gaan. Verder vormt de discrepantie die Erasmus zag tussen wat christenen leerden en hun gedrag een ingang voor de docent die de onderwerpen geloof of ethiek in de les aan de orde wil stellen. Hierdoor is het boekje ook geschikt voor lessen Latijn in combinatie met een vak als Levensbeschouwing of Filosofie.

Naast deze (cultuur)historische achtergrondinformatie wordt er aandacht besteed aan de ontwikkelingen van de Latijnse taal en literatuur van na de Oudheid in het algemeen en Erasmus’ betekenis voor de klassieken in het bijzonder.

Het boek biedt voldoende stof voor 6 tot 8 weken aan het eind van klas 4 of in klas 5. Het bevat uitleg over de coniunctivus en het gerundium en gerundivum, een lijst van stilistische middelen en een alfabetische woordenlijst.

Docentenhandleiding

In de Docentenhandleiding staan leesbare werkvertalingen die volledig geharmoniseerd zijn met de aantekeningen en de woordenlijst. Daarnaast bevat het de antwoorden op de begripsvragen uit het lesboek, een grote hoeveelheid extra begripsvragen (met antwoorden) en vijf proefvertalingen met passages uit Erasmus’ brieven.

 

Gebruikersexemplaar

Exemplaar bestemd voor de leerling.

Docentenexemplaar

Gebruikersexemplaar tegen docentenprijs.
Zie leveringsvoorwaarden.

Docentenhandleiding

Handleiding uitsluitend beschikbaar voor de docent.

WEG MET OORLOG!

Alexander Smarius

Formaat: 17 x 24
Bindwijze: gebonden
Omvang: 80 pagina’s
Illustraties: 27 in kleur
Eerste druk 2018
ISBN 978-90-5027-261-2
Prijs € 11,75

Docentenhandleiding
Formaat: 24 x 17
Bindwijze: geniet
Omvang: 36 pagina’s
Eerste druk 2018
ISBN 978-90-5027-262-9
Prijs € 12,75

Alexander Smarius

Drs. Alexander J.H.A. Smarius